Η κολύμβηση είναι το άθλημα κίνησης στο νερό και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη φυσική δραστηριότητα. Το 1896 συμπεριλήφθηκε ως ιδιαίτερο άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες και ήταν από τα πρώτα αθλήματα που αγωνίστηκαν γυναίκες (Ολυμπιάδα Στοκχόλμης – 1912).

Υπάρχουν τέσσερα στυλ κολύμβησης: το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα.

Το άθλημα της κολύμβησης είναι ιδανικό για όλες τις ηλικίες και το συστήνουν γιατροί και προπονητές. Σύμφωνα με έρευνες, ξεχωρίζει για τα οφέλη που προσφέρει στη φυσική κατάσταση καθώς και στη γενικότερη υγεία των ασκούμενων και αποτελεί την ιδανική άσκηση για ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, τραυματισμούς, προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει:

  • Στην αρμονική ανάπτυξη του σώματος γιατί συμμετέχουν όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος.
  • Στην εκγύμναση της καρδιάς και τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας.
  • Στην ενδυνάμωση και βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
  • Στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Στην προφύλαξη και πρόληψη από παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και στην αρμονική ανάπτυξη του σκελετού.
  • Στην προφύλαξη από πνιγμό.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας, το οποίο σχεδιάστηκε με ολυμπιακές προδιαγραφές και διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις.   

Η χρήση του χώρου γίνεται τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της περεταίρω διασποράς της Covid-19.

Επισημαίνεται ότι το αντίτιμο για τη χρήση των χώρων ευεξίας και των δραστηριοτήτων της Ολιστικής Μέριμνας ανέρχεται διμηνιαίως σε:

  • Δέκα ευρώ (10€) για προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες. Από την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξαιρούνται τρεις (3) κατηγορίες ωφελούμενων: (α) οι φοιτητές/τριες που διαμένουν στις εστίες, (β) οι φοιτητές/τριες που δικαιούνται δωρεάν σίτιση και (γ) οι εθελοντές/ντριες στα παρεχόμενα προγράμματα (π.χ. εθελοντές/τριες προπονητές/τριες).
  • Είκοσι ευρώ (20 €) για όλο το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου (ερευνητές/τριες, εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, διοικητικό προσωπικό, συνεργάτες επιστήμονες/νισσες και ερευνητές/τριες, αποσπασμένοι διοικητικοί κ.λπ.) και το κοινό.
  • Είκοσι ευρώ (20 €) για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

*Για τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες ισχύει κανονικά η καταβολή του ποσού των 10€ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο έως την ανακοίνωση των νέων αποτελεσμάτων δικαιούχων σίτισης (ακαδημαϊκού έτους 2022-2023). Για τους/τις περσινούς/ές δικαιούχους σίτισης ισχύει η απαλλαγή καταβολής του ποσού βάσει των περσινών αποτελεσμάτων έως την έκδοση των νέων αποτελεσμάτων δικαιούχων σίτισης (ακαδημαϊκού έτους 2022-2023). Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο η συνδρομή τους  θα επανεξεταστεί.

Η καταβολή του ποσού γίνεται σε διμηνιαία βάση.

Για την καταβολή του ποσού:

Λογαριασμός τραπέζης 377/54067223 με IBAN: GR61 0110 3770 0000 3775 4067 223 – Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος

Αιτιολογία Κατάθεσης: Κολύμβηση Πτολεμαϊδα_Ονοματεπώνυμο

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα αποστέλλουν το αποδεικτικό μέσω e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου wellbeing@uowm.gr.